Kachľová piecka

Piecka a kachle na drevo

Na trhu dnes nájdete mnoho rôznych piecok a kachlí na drevo. Vybrať si tu správnu nemusí byť na prvý pohľad jednoduché. Nerozhoduje len dizajn piecky. To čo by vás malo zaujímať pri výbere tej správnej piecky a na čo si dať pozor nájdete v tomto článku.

Čo by mala mať každá moderná piecky na drevo?

Pri stavbe moderných nízkoenergetických domov sa kladie vysoký dôraz na vzduchotesnosť konštrukcií. Preto je veľmi dôležité, aby mali kachľové piecky externý prívod vzduchu na horenie. Piecky bez externého prívodu vzduchu na horenie spotrebovávajú kyslík na horenie z interiéru a vytvárajú v miestnosti podtlak. To môže spôsobiť nekvalitné horenie, zlý odťah spalín a zadymenie priestoru. V priestore s nedostatkom kyslíka sú ľudia ospalí a majú bolesti hlavy. Pri veľkej koncentrácii CO2 môže nastať udusenie.

Dôležité je aj to, kadiaľ vzduch do piecky prichádza. Moderné piecky disponujú primárnym a sekundárnym prívodom vzduchu. Primárny prívod vzduchu prichádza cez rošt, zospodu ohniska. Slúži na rozhorenie dreva pri zakúrení. Po rozhorení dreva sa primárny vzduch na horenie zatvára a oheň zásobuje kyslíkom sekundárny prívod vzduchu. Sekundárny prívod vzduchu prichádza zhora okolo presklenia. Hovorí sa mu taktiež oplach skla. To nám zabezpečí čisté sklo počas horenia a nič nám tak nebráni pohľadu do plápolajúceho ohňa.

Dôležité je aj kvalitné tesnenie dvierok piecky. V moderných rodinných domoch sa nachádza viacero spotrebičov, ktoré môžu vytvárať podtlak (napríklad digestor alebo rekuperácia). Podtlak v miestnosti pri netesnosti dvierok piecky môže nepriaznivo ovplyvňovať horenie.

Veľmi dôležitou súčasťou je aj kvalitný korpus a výstelka kachľovej piecky. Korpus z hrubej kotlovej ocele a výstelka zo šamotu zabezpečí piecke vysokú životnosť. Ľahkým ukazovateľom kvality je hmotnosť piecky, ktorá je pri kvalitných pieckach viac ako 100kg.

Tepelná zotrvačnosť piecky

Hmotnosť piecky ovplyvňuje aj tepelnú zotrvačnosť. Čím je piecka ťažšia, tým dlhšie zostane teplá po dokúrení. Navýšiť ju môže aj povrch piecky. Tradičný často používaný materiál sú keramické kachlice. Ďalším často používaným materiálom je prírodný kameň, najčastejšie mastenec a pieskovec.

Piecka s keramickými kachlicami
Piecka s keramickými kachlicami
Piecka s mastencovým obkladom

Niektoré kachľové piecky, disponujú aj priestorom na uloženie dodatočnej akumulácie. Najčastejšie sa jedná o prstence okolo dymovodu z magnezitu alebo šamotu.

Elektronická regulácia vzduchu na horenie

Niektoré moderné piecky disponujú aj elektronickou reguláciou vzduchu na horenie. Táto regulácia riadi množstvo privádzaného vzduchu na horenie do ohniska na základe teploty. S použitím elektronickej regulácie nemusíme vzduch regulovať sami. Tým pádom predídeme chybnej regulácií vzduchu užívateľmi. Oheň má počas celého horenia ideálny prísun kyslíka, čo nám zabezpečí čisté horenie a ideálne využitie potenciálu dreva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *