Kúrenie drevom

Ako správne kúriť drevom

Jeden kilogram suchého dreva v sebe ukrýva približne 4kW energie. S modernými spotrebičmi na drevo vieme využiť viac ako 80% tejto energie. No pri nesprávnom kúrení môžeme veľké množstvo tejto energie stratiť. Okrem toho nesprávnym kúrením znižujeme životnosť spotrebiča. Ak pri kúrení vychádza z komína čierny dym, je to znak nesprávneho kúrenia alebo spaľovania nevhodného paliva. Ďalším znakom nesprávneho kúrenia je začmudené ohnisko a  čierne sklo na krbe. Pri správnom kúrení je ohnisko nezačmudené a vychádzajúci dym z komína nie je takmer vôbec vidieť.

Aké drevo je vhodné na kúrenie?

Najdôležitejším parametrom palivového dreva je jeho vlhkosť. Čerstvo vyťažené drevo obsahuje 50-60% vody. Čím viac vody drevo obsahuje, tým viac energie pri horení miniete na jej odparenie, a o to menej energie využijete na samotné kúrenie. Výrobcovia krbových vložiek a piecok predpisujú maximálnu vlhkosť dreva, ktoré sa smie páliť v ich spotrebičoch na 20%. To zodpovedá dvom rokom sušenia na vzduchu, prekryté len zhora pred dažďom a snehom.

Mimo toho, že nám mokré drevo nedá toľko tepla ako to suché, sa odparená voda mieša so spalinami a vytvára decht. Ten nám zanáša ohnisko, sklo na dvierkach krbu, dymovody a komín. Zvýšená vlhkosť v ohnisku podporuje aj koróziu spotrebiča.

Výhrevnosť rôznych druhov drevín, mäkkých aj tvrdých, je približne rovnaká (asi 14,4MJ/kg pri vlhkosti 20% – to zodpovedá približne 4kWh/kg). Rozdiel je len v objemovej hmotnosti dreva. Mäkké dreviny majú nižšiu objemovú hmotnosť, a preto bude mať dávka s rovnakou hmotnosťou väčší objem ako pri tvrdých drevinách. To môže byť rozhodujúce pri skladovaní dreva, vzhľadom na to, že je ho potrebné dva roky sušiť.

Treba myslieť aj na to, že niektoré dreviny obsahujú veľa živice, sú to spravidla ihličnany. Živica pri zahriatí drevo trhá, čo spôsobuje charakteristický praskavý zvuk horenia dreva. Pri tomto efekte ale odletuje z ohniska viac iskier. Preto nie sú tieto dreviny vhodné pre otvorené ohniská, kde nám odlietavajúce iskri ohrozujú interiér.

Aké drevo nie je vhodne na kúrenie?

Natierané či impregnované drevo, ani drevotrieska nie je vhodná na kúrenie. Látky v náteroch a lepidlách sú jedovaté a pri horení vznikajú chemikálie, ktoré poškodzujú ohnisko, dymovod a komín. Bežné spotrebiče na kúrenie, nie sú na spaľovanie týchto látok prispôsobené, a preto vzniknuté jedovaté spaliny znečisťujú životné prostredie. Vzniknutý popol pri spálení takéhoto dreva je taktiež jedovatý, a preto ho nemôžete použiť ako hnojivo do záhrady.

Ako zakladať oheň v spotrebičoch na drevo?

Dôležité je dodržať maximálnu dávku dreva, ktorú predpisuje výrobca spotrebiča, alebo kachliar, ktorý staval krb alebo pec. Prekročením dávky dreva, preťažujete spotrebič a do komína odchádzajú spaliny s vyššími teplotami. Tým znižujete účinnosť spotrebiča, jeho životnosť a ohrozujete samotný komín.

V spotrebičoch na drevo by sa malo správne rozkurovať zhora nadol. To znamená, že na spodok ohniska umiestnime hrubé štiepané polená (maximálny priemer 12cm), následne uložíme kolmo menšie polená, a potom triesky. Medzi triesky vložíme tuhý ekologický podpaľovač (drevené hobliny napustené včelím voskom alebo rastlinným olejom), ktorý dnes kúpite aj v bežných supermarketoch.

Papier používajte pri rozkurovaní čo najmenej, pretože z neho ostáva veľa popola. Od pevného podpaľovača, ktorý horí viac ako 5 minút, sa oveľa ľahšie zapália triesky a od nich polená.

Drevo ukladáme tak, aby okolo jednotlivých polien obtekal vzduch. To vám zabezpečí ideálne rozhorenie. Po zapálení podpaľovača drevo postupne odhára zhora nadol ako sviečka. Horí dlhšie, čistejšie a komín sa rýchlejšie zohreje (rozťahá). Pri tomto type rozkurovania vzniká oveľa menej emisií a dymu ako pri tradičnom zdola nahor. Tento spôsob rozkurovania je vhodný pre všetky spotrebiče na drevo s horným odvodom spalín (krby, pece, sporáky…).

Ako a kedy prikladať?

Ďalšia dávka dreva sa ukladá priamo do žeravej pahreby. Počkajte, kým drevo úplne dohorí a zostane len žeravá pahreba bez plameňa. Vtedy už nevzniká dym a pri otvorení dvierok priestor nezadymíte. Dôležité je pri prikladaní dbať na veľkosť dávky dreva a interval prikladania. Všetky tieto údaje nájdete v návode od výrobcu spotrebiča alebo v preberacom protokole od kachliara.

Ako regulovať prívod vzduchu na horenie a odvod spalín do komína?

Správne nastavenie prívodu vzduchu na horenie do ohniska a odvodu spalín z ohniska do komína je kľúčom k efektívnemu kúreniu. Pred zapálením ohňa v peci naplno otvorte komínovú klapku a prívod vzduchu do ohniska (ak má pec okrem dvierok do ohniska aj dolné dvierka na vyberanie popola, pootvorte ich). V prvej fáze horenia nikdy neuzatvárajte prívod vzduchu do ohniska ani komínovú klapku! Po zapálení nechajte pec dobre rozhorieť, aby sa ohrial komín – vytvoríte tak dobrý ťah pre správne horenie a odvod spalín. Ale nekúrte dlho s naplno otvorenými prívodmi vzduchu do ohniska, aby ste pec príliš neprehriali. Keď už drevo dobre horí, postupne privierajte prívod vzduchu do ohniska. Plamene by v tejto fáze mali byť svetložlté – ak je plameň tmavočervený až purpurový, spaľovaciemu procesu chýba kyslík a vtedy musíte viac otvoriť klapku. Keď zhasnú posledné plamene nad tlejúcimi uhlíkmi (tretia fáza horenia), úplne zavrite prívod vzduchu na horenie do ohniska aj komínovú klapku a nechajte dávku dohorieť. Obmedzíte tak únik tepla cez dymovody a komín von a umožníte krbu alebo peci maximálne sálať.

Po spálení uhlíkov má byť vnútorný povrch ohniska bledý – začmudené ohnisko signalizuje nesprávne horenie (vlhké drevo, nedostatok vzduchu počas horenia, predčasne uzavreté klapky a podobne).

Pred prikladaním ďalšej dávky do krbovej vložky naplno otvorte komínovú klapku aj primárny prívod vzduchu do krbu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *